Статті

Тоні Блер в рамках саміту YES зустрівся з двадцятьма українськими студентами

В рамках молодіжної програми 5-го щорічного саміту Ялтинської європейської стратегії YES прем’єр-міністр Великобританії в 1997-2007 рр., відомий британський політик і громадський діяч Тоні Блер зустрівся з українськими студентами в Лівадійському палаці.

Основними темами обговорення стали питання політичного лідерства в сучасному світі, взаємин між політикою і релігією, ролі віри в житті людини, а також проблеми відкритості і культурного діалогу в сучасному глобалізованому світі. Українських студентів також цікавила оцінка гостем саміту ключових чинників особистісного зростання.

«Я значно більше схожий на вас, ніж ви думаєте, – сказав Тоні Блер, звертаючись до студентів. – Ніхто не народжується прем’єр-міністром. І це не інопланетяни з інших світів, як іноді думають про політиків. Тут важливі три речі – звичайно, успіх (мені дійсно везло в чомусь), але важливіше все ж таки працювати і бути готовим вчитися щодня, бути допитливим».

Відповідаючи на питання про завдання заснованого ним в 2008 році глобального фонду Tony Blair Faith Foundation, екс-прем’єр Великобританії відзначив, що його завдання полягають у тому, щоб налагодити діалог між релігіями, знімаючи пов’язану з релігійними конфліктами напруженість і підтримуючи здатність релігій повертати людей до добра.

«Віра часто надихає людей на добрі вчинки, – сказав Тоні Блер. – Релігія допомагає зрозуміти, що є речі важливіше за матеріальні цінності і певні обов’язки перед іншими людьми. Релігія може стати чинником підтримки для людини».

Важливість релігії зростає в умовах сучасного світу, коли на перший план виходять проблеми культурного діалогу між цивілізаціями. «В епоху глобалізації дуже важливо зберігати відчуття національної ідентичності, але при цьому бути відкритим іншим культурам і системам цінностей».

Тоні Блер повідомив, що зараз працює над мемуарами, проте ця робота йде повільно. «Я не звик згадувати старе. Для мене характерно дізнаватися про нове», – підкреслив він.

У зустрічі брали участь 20 осіб – стипендіати загальнонаціональної програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA» й студенти Київської школи економіки. Серед стипендіатів «Завтра.UA» були: Антонович Георгій, Бараш Олексій, Бакастова Анастасія, Джолос Сергій, Дубова Любов, Зубченко Володимир, Євтєєва Дарина, Конопльова Ганна, Крюкова Галина, Лозова Ольга, Наконечна Людмила, Сенич Марія, Скриль Дарина, Якубович Михайло.

Як повідомлялось, з 10 по 13 липня в Ялті проходив 5-й щорічний саміт міжнародної мережі “Ялтинська європейська стратегія” (YES) – найбільш впливовий неурядовий форум з питань України і Європейського союзу. У саміті взяли участь понад 160 політиків, бізнесменів, громадських діячів, дипломатів і журналістів з 20 країн світу, серед яких: директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан, президент Грузії Михайло Саакашвілі, віце-президент Європейського парламенту Марек Сівець, президент Польщі в 1995-2005 рр. Олександр Кваснєвський, віце-президент Європейської народної партії Маріо Давід, ключові стратеги провідних політичних партій США – республіканець Карл Роув і демократ Боб Шрам.

Спеціальним гостем саміту став британський політик і громадський діяч, прем’єр-міністр Великобританії в 1997-2007 рр. Ентоні Чарльз Лінтон (Тоні) Блер, який прибув на запрошення Віктора Пінчука, засновника і члена правління YES.

закрити