Статті

42-й Президент США Білл Клінтон обговорив глобальні виклики з українськими студентами

В понеділок, 4 жовтня, 42-й Президент США Вільям Джефферсон Клінтон провів зустріч з українськими студентами в рамках проекту «Публічні лекції Фонду Віктора Пінчука». У зустрічі, яка проходила в Дипломатичній академії при МЗС України, взяли участь більше ніж 500 чоловік з усіх регіонів України – студенти з понад 50-ти ВНЗ, стипендіати програми Фонду «Завтра.UA», аспіранти Дипломатичної академії та інші.

Під час зустрічі, яка тривала півтори години, Президент Клінтон прочитав лекцію про глобальні виклики та відповів на запитання аудиторії. Білл Клінтон відзначив, що більшість захопливих процесів глобалізації в економічному, політичному та суспільному житті, які несуть позитивний ефект, в той же час є й головними факторами дестабілізації в наші дні.

Говорячи про вплив стрімкого розвитку Інтернету останніми роками, Клінтон зазначив, що всього 17 років тому, в рік його обрання Президентом США, в світовому павутинні існувало лише 50 сайтів! А на сьогоднішній день Інтернет став невід’ємною частиною глобальних комунікацій та торгівлі. Водночас, саме Інтернет дозволяє підтримувати зв’язок та планувати свою діяльність сотням злочинних та терористичних угрупувань миру по всьому світі. А стрімкий розвиток глобальної торгівлі, незважаючи на свій позитивний ефект, призводить до зростання економічного та соціального дисбалансу, напруги як всередині країн, так і між ними.

Відповідаючи на запитання про роль благодійних організацій в наші дні, Білл Клінтон відмітив, що у благодійних та неурядових організацій є незаперечна перевага перед комерційними. На відміну від комерційних , благодійні організації не ставлять собі на меті отримання максимального прибутку, а спрямовані на досягнення ефективних результатів соціальної діяльності. Але при цьому, вони мають право на помилку, що дає їм більше свободи в можливості реалізації нових проектів та інноваційних ідей, пошуку найбільш ефективних рішень.

Згадуючи свої студентські роки, частину з яких він провів у Великій Британії, Білл Клінтон відзначив важливість отримання якісної освіти за кордоном. Він сказав: «Слід навчатись за кордоном, якщо є така можливість. Але особливо слід це робити, якщо ви повернетесь в свою країну, і будете використовувати отримані знання для її розвитку».

Відповідаючи на запитання про все більше стирання кордонів внаслідок глобалізації, Клінтон закликав молодих українців ставати громадянами світу, але при цьому завжди пам’ятати свою землю і не втрачати ідентичності.

По завершенні зустрічі Білл Клінтон неформально поспілкувався з українською молоддю, провів невелику автограф-сесію, сфотографувався зі студентами.

Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує в Україну всесвітньо відомих економістів, політиків та громадських діячів для обговорення сучасних викликів, що стоять перед Україною та світом. Організація подібного відкритого діалогу лідерів та експертів високого рівня з українською аудиторією – внесок Фонду в формування в Україні нового покоління відповідальних лідерів.

Раніше з публічними лекціями виступали Роберт Енгл, Нобелівський лауреат з економіки 2003 року; доктор Френсіс Фукуяма, професор міжнародної економіки Університету Джона Хопкінса; Роберт Піндайк, співавтор підручника «Мікроекономіка»; Джеймс Вульфенсон, 9-й президент Світового Банку; доктор Мухаммед Юнус, лауреат Нобелівської премії світу 2006 року; Колін Пауелл, 65-й державний Секретар США; Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999) Хав’єр Солана (Javier Solana), екс-віце-канцлер Німеччини Йошка Фішер та інші.

закрити