Статті

Звіт про соціальну діяльність стипендіатів Програми «Завтра.UA» за 2010 рік

2010 рік відзначився високою громадською активність стипендіатів Програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука. Студенти не лише продовжили реалізацію вже існуючих соціальних проектів, серед яких: «Заповідник-2010» і «Всеукраїнська аграрна літня школа-2010», але й провели перші заходи в рамках шести нових проектів, а саме: «Вишневий сад», «Мистецька Майстерня», «Здорове.UA», «Завтра-Вебінар», «Дитина з місяця» та «3 С». Загалом за рік студенти взяли участь у більш ніж 20 проектах.

Більшість нових проектів було розроблено на 3-му Молодіжному форумі програми «Завтра.UA» в травні 2010 року. В результаті роботи Форуму стипендіати під керівництвом професійних тренерів, представників бізнесу та громадських організацій, а також учасників проекту Aspen-Україна розробили понад 20 соціальних проектів в галузі культури, освіти, екології, охорони здоров’я, захисту прав людини та інших, три з яких отримали організаційну та фінансову підтримку Фонду Віктора Пінчука.

Першим проектом, реалізованим у 2010 році, став проект «Вишневий сад», в рамках якого студенти-стипендіати Східноукраїнського університету ім. В.Даля навесні висадили понад 100 саджанців вишні на Луганщині.

В червні стартував соціальний проект «Завтра-Вебінар», в рамках якого було проведено два онлайн-семінара – «Ефективне управління власним часом» та «Соціальний інтелект: що це таке і чому це важливо для досягнення своєї мети».

Також, влітку 2010 року відбувся перший тренінг-семінар проекту «3 С» (Спільнота Свідомого Спілкування). Ініціаторами розробки проекту стали випускники семінару «Відповідальне Лідерство» проекту «Aspen-Україна», мета якого – формування середовища для ефективної комунікації українських лідерів, що реалізується Фондом Віктора Пінчука у співпраці з Інститутом ASPEN (США), МФ «Відродження» та випускниками попередніх семінарів «Aspen-Україна». Проект «3 С» був доопрацьований разом із стипендіатами на 3-му Молодіжному форумі програми «Завтра.UA».

Перший тренінг-семінар було побудовано на аспеновській методиці – читанні ключових філософських текстів та на засадах безконфліктних дискусій обговоренні піднятих в них питань.

Стипендіати успішно працюють і залучаються до соціальних та творчих проектів, серед яких: Innohunters (перша українська біржа інновацій, де студенти пропонують свої винаходи), молодіжний фестиваль аматорського кіно «РАНОК», соціальна наукова мережа Scientific Social Community, інформаційний проект PRoZavtra та ГІД, проект «Дитина з Місяця» (мета якого – формування толерантного відношення молоді до людей з обмеженими можливостями), «Права для всіх», «Мами з ВО», «Добре Серце», «Наше завтра» та інші.

Крім того, протягом 2010 року стипендіати мали змогу зустрітися та поспілкуватися з відомими особистостями такими, як: Хав’єр Солана, Строуб Телботт, Йошка Фішер, Білл та Хіларі Клінтон, професор права Гарвардського університету Джонатан Зіттрейн, а також побували на 7-й Ялтинській щорічній зустрічі (YES).

закрити