Статті

Стипендіати програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA» проведуть другий Молодіжний фестиваль аматорського кіно «РАНОК»

З 4 по 6 квітня 2012 року в Кіровограді відбудеться другий Молодіжний фестиваль аматорського кіно «РАНОК», організований стипендіатами програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука та студентами КДПУ ім. Володимира Винниченка. Метою кінофестивалю є привернення уваги до найгостріших соціальних проблем та залучення молоді до їх вирішення. Крім того, захід сприяє відродженню аматорського кіномистецтва та створенню осередку кіноаматорів в Україні.

Цього року до участі в конкурсі було подано більше 180 стрічок, що надійшли від молодих незалежних режисерів з України, Білорусії, Великої Британії, Ізраїлю, Ірану, Португалії, Росії, Сирії та США. Представлені фільми об’єднаються спільною ідеєю висвітлення соціальних проблем сучасного суспільства, таких як захист прав людини, тварин, навколишнього середовища тощо.

З 5 по 20 березня 2012 року на сайті фестивалю fest.kinoranok.org.ua всі бажаючі мали можливість переглянути та проголосувати за одну з 80 стрічок, допущених до участі конкурсі. Переможцем Інтернет-голосування став фільм «Ляпас» режисера Дмитра Галіна.

Переможці в номінації «Приз глядацьких симпатій» обиратимуться 4 та 5 квітня у кінотеатрі «Зоряний» (м. Кіровоград), де всі бажаючі зможуть ознайомитись з 30 фільмами, що увійшли до офіційної конкурсної програми фестивалю, та віддати свої голоси за вподобані стрічки.

Останнім етапом фестивалю стане визначення членами журі лауреатів у таких номінаціях як анімаційний, документальний, експериментальний, ігровий фільми, кліп, та «відеохвилина». Урочиста Церемонія нагородження переможців відбудеться 6 квітня 2012 р. у Кіровограді.

Володимир Живицький, координатор фестивалю, стипендіат програми «Завтра.UA»: «Кінофестиваль «Ранок» підтвердив, що інтерес молоді до соціальних проблем сучасного суспільства не тільки не вщухає, але й підвищується. Залишається немало відкритих питань, пов’язаних із проблемами екології, алкоголізму, наркоманії, захворюваності на СНІД, проблемами людей з обмеженими можливостями, питанням дитячої безпритульності та ін. Необхідною умовою розв’язання цих питань є відкритий діалог між кіноаматорами й громадськістю. Кінофестиваль «РАНОК» і надалі буде майданчиком для такого діалогу, об’єднуючи всіх молодих небайдужих творчих людей для втілення своїх найсміливіших ідей».

Ірина Гуцал, керівник проекту «Завтра.UA»: «Ми раді підтримувати індивідуальні ініціативи стипендіатів, адже таким чином ми надаємо їм можливість розвиватись не тільки професійно, але й творчо. Крім того, для нас дуже важливо, що окрім надання фінансової підтримки, ми мотивуємо молодих людей до виявлення їхньої активної громадської позиції та допомагаємо зрозуміти, що зміни навколишнього світу починаються з нас самих».

Цього року фестиваль проходитиме під патронатом губернатора Кіровоградської області С. М. Ларіна та за підтримки народного депутату України В.В. Януковича.

Соціальний проект «Молодіжний фестиваль аматорського кіно “РАНОК”» був розроблений і реалізований в рамках програми підтримки індивідуальних ініціатив стипендіатів програми «Завтра.UA» за сприяння Фонду Віктора Пінчука. Перший фестиваль відбувся в квітні 2011 року у Кіровограді, де було представлено 97 фільмів з України, Росії та Ізраїлю.

закрити