Статті

В Києві завершив роботу 5-й Молодіжний форум Стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука

В Києві завершив роботу 5-й Молодіжний форум Стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука, який зібрав понад 300 найкращих студентів України – цьогорічних переможців загальнонаціональної стипендіальної програми. Вони були відібрані за результатами трьох етапів конкурсу з 1859 кандидатів з понад 100 вищих навчальних закладів 4-го рівня акредитації зі всіх регіонів України.

В рамках теми цьогорічного Форуму – «How to Create Tomorrow» – стипендіати та гості заходу протягом трьох днів з 12 по 14 травня спробували відповісти на питання якою буде освіта майбутнього та що потрібно вивчати в нестабільному світі; спрогнозувати найважливіші зміни в різних сферах життя, які відбудуться в наступні 30 років, а також охарактеризувати основні загрози, які стоять перед людством та підготувати оптимальний план дій для нового покоління. Перші два дні роботи Форуму були присвячені командотворчим та проектним тренінгам, а також розробці соціальних проектів в таких галузях, як культура, здоров’я, освіта, екологія, захист прав людини тощо.

З лекціями перед учасниками Форуму виступили: партнер Інституту стратегій «Inspira» Павло Шеремета, ректор Московської школи управління “СКОЛКОВО” Андрій Волков, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні пан Стефан Гуллгрен.

Спеціальним гостем цьогорічного Форуму став Джиммі Вейлз (Jimmy Wales), засновник Wikipedia, ідеолог концепції Wiki та член Опікунської ради Фонду Wikimedia, який на запрошення Фонду Віктора Пінчука вперше відвідав Україну. Він зустрівся з учасниками Форуму, виступив з промовою та вручив нагороди переможцям особистого рейтингу стипендіатів на церемонії нагородження Форуму «Завтра.UA», яка відбулась 14 травня.

Зокрема, з рук Джиммі Вейлза, нагороди отримали: Яна Емир-Велієва (Таврийський національний університет ім. В.І. Вернадського – 1 місце), Владимир Живицький (Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В. Винниченко – 2 місце) та Євген Меркулов (Харківський національний університет радіоелектроніки – 3 місце).

За підсумками 2011-2012 року найкращими соціальними проектами спільноти стипендіатів стали два проекти: «Відчуй моє серце» – направлений на соціально-психологічну підтримку онкохворих дітей та їх батьків, а також Молодіжний фестиваль аматорського кіно «Ранок», метою якого є привернення уваги до найгостріших соціальних проблем, залучення молоді до їх вирішення та створення осередку кіноаматорів в Україні. Нагороди переможцям цієї номінації вручив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр соціальної політики України Сергій Тигіпко, який особисто відмітив фестиваль «Ранок» та запропонував його організаторам, показати найкращі аматорські фільми фестивалю в рамках 3-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Також на церемонії нагородження були названі нові соціальні проекти стипендіатів, які отримають фінансову та організаційну підтримку Фонду Віктора Пінчука. За підсумками роботи журі, до якого увійшли представники Фонду Віктора Пінчука, представники бізнесу та громадські діячі, переможцями стали 5 проектів:

«Дворові ігри.UA» – мета якого відірвати дітей від комп’ютерів, відновити між ними живе спілкування та спонукати до активного способу життя;
«Open your rights» – спрямований на інформування студентів щодо їх прав та обов’язків, підвищення правової та економічної обізнаності серед студентів;
«Перезавантаження» – мета якого проведення тренінгів із соціальної адаптації для вихованців дитячих колоній;
«Тудос» (Талановиті Українські Діти Обдаровані Спортивно) – спрямований на пошук спортивних здібностей у дітей зі шкіл-інтернатів та розвиток їхнього фізичного потенціалу через спортивні професійні організації;
«Крапля Надії» – мета якого агітувати молодь здавати донорську кров у центри прийому та переливання крові.

Окремо членами журі також були відзначені проекти: “Домбра дітям” та “Просто Разом”.

Крім того, в останній день Форуму своїм досвідом та історіями успіху зі стипендіатами поділились спеціально запрошені гості: директор телегрупи «StarLightMedia» Олександр Богуцький, українська письменниця та співачка Ірена Карпа, генеральний директор радіостанції «Русское Радио Украина» Сергій Кузин, керівник аналітичного підрозділу агрохолдингу «Мрія» Сергій Курбатов, генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital (Україна), ресторатор Маргарита Сичкар, глава українського офісу Google Дмитро Шоломко, співзасновник та головний виконавчий директор Horizon Capital Наталя Яресько.

15 травня, перед тим як покинути Київ, стипендіати відвідали виставку Аніша Капура, яка незабаром відкриється в PinchukArtCentre та прослухали лекцію «Як інтернет змінює майбутнє» засновника Wikipedia Джиммі Вейлза.

На сайті Фонду Віктора Пінчука в розділі Фото та Відео розміщена фотогалерея події: pinchukfund.org/ua/photo_and_video/photogallery/220/

Всі фотографії поліграфічної якості та відкриті для користування ЗМІ.

Також в розділі Відеогалерея можна переглянути спеціальні випуски новин «Завтра.UA», які транслювались учасникам Форуму наприкінці кожного дня: http://pinchukfund.org/ua/photo_and_video/videogallery/219/

Одними із головних задач Молодіжного форуму «Завтра.UA» є створення мережі соціально відповідальної молоді, що об’єднує найкращих студентів України, стимулювання їх громадської активності та залучення талановитих молодих українців до соціальних ініціатив, спрямованих на розвиток країни та суспільства.За 6 років існування програми «Завтра.UA» її стипендіатами стали понад 1700 українських студентів, Фондом було підтримано понад 40 індивідуальних проектів та ініціатив стипендіатів, реалізовано понад 60 соціальних проектів, серед яких «Заповідник», кінофестиваль «Ранок», «Мистецька майстерня» тощо.

Також стипендіати мали нагоду взяти участь у зустрічах Ялтинської європейської стратегії (YES), послухати публічні лекції таких спікерів, як 42-й президент США Білл Клінтон, прем’єр-міністр Великобританії (1997-2007) Тоні Блер, президент Ізраїлю Шимон Перес, 65-й Державний Секретар США Колін Пауелл, директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду (2007-2011) Домінік Стросс-Кан, сьомий Генеральний секретар ООН (1997-2006) Кофі Аннан, лауреат Нобелівської премії миру 2006 року Мухаммед Юнус та інші, а також долучитися до проектів Фонду та PinchukArtCentre.

закрити