Статті

1600 українських студентів у Дніпропетровську отримали рецепт розвитку та модернізації країни від Тоні Блера

У вівторок, 23 жовтня 2012 року, у Дніпропетровську на запрошення Фонду Віктора Пінчука Тоні Блер, прем’єр-міністр Великобританії (1997-2007 р.), провів зустріч з українською молоддю та прочитав лекцію «Модернізація країн у XXI столітті», після чого відповів на численні питання аудиторії.

Зустріч, що відбулась в ДК «Металург», зібрала близько 1 600 студентів та стипендіатів програми «Завтра.UA» з Дніпропетровська, Запоріжжя, Києва, Івано-Франківська, Луганська, Полтави, Харкова, Донецька, Маріуполя та інших міст. Також, у лекції взяли участь співробітники заводів компанії «Інтерпайп».

Відкриваючи першу публічну лекцію Фонду за межами Києва, Віктор Пінчук сказав: «Тоні Блер – це людина, мабуть, одна з найкращих на землі, що може презентувати майбутнє. Таких людей взагалі небагато в світі. І я буду докладати зусилля, щоб більша частина з них потрапила в Дніпропетровськ і у вас була можливість поспілкуватись з ними».

В рамках лекції Тоні Блер представив своє бачення ключових факторів, що впливають на розвиток та модернізацію країн в наш час: «У ХХІ столітті найкраще працюють вільні і відкриті суспільство та економіка. Це звичайно питання демократії. Адже демократія – це той шлях, який дозволяє громадськості контролювати діяльність уряду. З іншого боку – це вільне суспільство у сенсі того, що люди вільні генерувати нові ідеї, бути креативними, знаходити нові шляхи щось робити. Якщо світ швидко змінюється, то і ви маєте змінюватись швидко, щоб не відстати. В цьому світі успішними будуть люди, що відкриті до нових ідей, які завжди шукають нового мислення та дії».

Тоні Блер наголосив на тому, що освіта є критичною складовою у створенні успішного майбутнього країн в усьому світі: «Освіта стає основною складовою майбутнього країни. Освіта яка є не лише для еліт, а для широких мас населення, якісна освіта, а не базова. Це означає, що систему освіти необхідно реформувати майже по всьому світу, щоб якісна освіта була доступна кожному <…> Країни, які хочуть бути успішними у ХХІ столітті мають сфокусуватись на створенні вищих навчальних закладів і зробити їх основою розвитку інтелекту, здібностей та технічного прогресу».

Також, він додав, що важливо «створити ініціативний приватний сектор, який має бути конкурентоспроможним та вибудовувати правильні партнерські стосунки з ВНЗ, адже саме звідти вони отримують робочі кадри».

Крім того, Блер сфокусував увагу слухачів на важливості підвищення ефективності роботи урядів, зазначивши що «у наш час ми залишили позаду старі ідеї поділу на «правих» та «лівих», які домінували у ХХ столітті. Сьогодні ми живимо в еру уряду, який має менше концентруватись на питанні ідеології, а більше на ефективності, на тому як перетворити ідеї в дії».

По завершенню спілкування Тоні Блер підписав книжки зі своєю біографією трьом найкращим стипендіатам програми «Завтра.UA».

Також в рамках свого візиту Тоні Блер відвідав новий завод «ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ», де наголосив на важливості розвитку промисловості для країни: «Для України вкрай важливо мати таке сучасне виробництво як «ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ». Найостанніші технології, новітні підходи до роботи – це величезний успіх для країни. Завод має стати платформою для розвитку – символом того, якою має бути сучасна промисловість».

Фото лекції Тоні Блера та його візиту на завод «ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ» доступні за посиланням: pinchukfund.org/ua/photo_and_video/photogallery/256/

Виступ Тоні Блера у Дніпропетровську став вже другою Публічною лекцією, яку він прочитав на запрошення Фонду Віктора Пінчука. У червні 2011 року колишній прем’єр-міністр Великобританії вже зустрічався з українськими студентами у Києві та обговорював з ними роль та вплив релігії у сучасному світі.

З 2006 року в рамках проекту «Публічні лекції» Фонд Віктора Пінчука регулярно запрошує в Україну всесвітньо відомих економістів, політиків та громадських діячів для обговорення сучасних викликів, що стоять перед Україною та світом. Організація подібного відкритого діалогу лідерів та експертів високого рівня з українською аудиторією – внесок Фонду в формування в Україні нового покоління відповідальних лідерів.

Раніше з лекціями виступали Нобелівський лауреат з економіки 2003 року Роберт Енгл; професор міжнародної економіки Університету Джонса Хопкінса доктор Френсіс Фукуяма; співавтор підручника «Мікроекономіка» Роберт Піндайк;
9-й президент Світового Банку Джеймс Вульфенсон; лауреат Нобелівської премії світу 2006 року доктор Мухаммед Юнус; 65-й державний Секретар США Колін Пауелл; Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки (1999-2009) та Генеральний секретар НАТО (1995-1999) Хав’єр Солана; віце-канцлер Німеччини Йошка Фішер (1998-2005); 42-й Президент США Вільям Джефферсон Клінтон; Президент Ізраїлю Шимон Перес; засновник Wikipedia, ідеолог концепції Wiki та член Опікунської ради Фонду Wikimedia Джиммі Вейлз та інші.

закрити