Статті

Перша українка, яка побувала у космосі, буде почесною гостею церемонії нагородження переможців стипендіальної програми «Завтра.UA»

Астронавтка НАСА Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер, перша українка, яка побувала у космосі, буде почесною гостею Фонду Віктора Пінчука на Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія) та на урочистій церемонії нагородження переможців стипендіальної програми «Завтра.UA» в Києві.

На запрошення Віктора Пінчука Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер відвідає Україну з 28 по 31 січня 2007 року. Це буде її перший візит до України.

Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер, капітан ВМС США, також візьме участь у ланч-конференції в Давосі (Швейцарія), присвяченій питанням розвитку України. Під час ланчу,  організовуваного Фондом Віктора Пінчука та корпорацією «Інтерпайп», відбудуться дискусії з приводу політичного та економічного майбутнього України. Серед учасників ланчу Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, комісар ЄС з питань розширення Оллі Рен, президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, колишній президент Польщі Олександр Квасьневський, Джордж Сорос та інші впливові європейські політики й бізнесмени.

Після заходу в Давосі Стефанишин-Пайпер приїде до Києва для участі в урочистій церемонії нагородження переможців стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA». Церемонія відбудеться 31 січня на заводі ім. Антонова. «Завтра.UA» – це перший широкомасштабний освітній проект в Україні, спрямований на відбір найталановитіших  студентів, яким буде надана фінансова підтримка та створені умови для продовження навчання і майбутньої кар’єри.

Стефанишин-Пайпер народилася в м. Сент Пол (штат Міннесота). В 1984 р. закінчила Массачусетський технологічний інститут, а в 1985 р. отримала ступінь магістра наук. Займала різні посади у ВМС США. У 1996 р. була відібрана кандидаткою в астронавти. У вересні 2006 р. брала участь в космічному польоті як фахівець польоту, провела 12 днів в космосі, з яких 13 годин 8 хвилин провела у відкритому космічному просторі на міжнародній космічній станції.

Фонд Віктора Пінчука є однією з найбільших приватних благодійних організацій України. Його мета полягає у сприянні модернізації України, підтримці нового покоління українців, готового працювати на розвиток своєї країни.

закрити